El Tango Espagnol! ( La crise et la récession en Espagne)

 

1cercal.jpg

Image extraite de "Alentejo"

 

Je dédie cette page à mon meilleur ami "Paco", une amitié

née à nos adolescences,

au temps où nous avions un ciel entier d'espérance...

Je la dédie à nos familles, à leurs espoirs et, à tous ceux

ont toujours crû à la solidarité des  Peuples...

Je la dédie à nos racines, qui où que nous soyons, nous

affirment, avec ce que nous fûmes et ce que nous sommes devenus.

Je la dédie à l'espoir, d'un demain fleuri!

 

 

Patchwork de la Presse Espagnole et calalane sur la Crise!

Il nous faudra être solidaires avec le peuple espagnol, comme

nous le sommes avec le Peuple grecque...

 

Il nous faudra être solidaire avec le peuple portugais aussi.

L'Europe des individualités ce n'est pas l'Europe...

L'Europe des inégalités, ne peut pas être l'Europe...

L'Europe de l'indifférence, ne sera jamais l'Europe!

Rosario Duarte da Costa

Copyright

18/05/2012

 

 
NOVES RETALLADES. Roda de premsa del president Artur Mas i el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell
(Web gencat / Sala de premsa , vídeo - 15 maig 2012)
  
 
 
Web EL PUNT-AVUI, 15 maig 2012
Reduccions salarials, d'empreses públiques, de plantilles i de subvencions, el nou pla d'ajust de Mas
La Generalitat aplicarà una retallada de 1.500 milions d'euros, un ajustament per reduir el dèficit i “imposat” pel govern de Rajoy.- El govern català aplicarà les mesures aprovades per Madrid en Ensenyament, Salut i Universitats
Barcelona, 15/05/2012, 13:40 -  M.F. email protegit
  
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller
d'Economia, Andreu Mas-Colell Foto: ACN.
 
 
El tercer pla d'ajust del 1.500 milions d'euros del govern català, que Artur Mas ha presentat aquest dimarts, inclou una nova taxa per a la FP, reducció de les empreses públiques i de les seves plantilles, privatització d'algunes empreses dependents de la Generalitat, retallades en les subvencions a tots els departaments, reducció salarial als empleats públics i la no programació de noves obres d'infraestructures.
  
Després d'explicar “d'on venim” i “què hem fet” durant l'últim any i quatre mesos, Mas ha anunciat les retallades en sis punts, entre els quals hi ha la reducció d'un 5% dels complements salarials als empleats públics que depenen de l'Estat però que també reben diners del govern català. És la mateixa reducció que hauran de patir els treballadors públics de la Generalitat, que veuran reduïda la nòmina en un 3% aquest juny i en un 2% al desembre, tal com va anunciar Mas el novembre passat.
  
Mas també ha anunciar la reducció de dotacions a les empreses públiques que depenen de la Generalitat, amb reducció de plantilles i també de subvencions.
  
Un tercer punt del pla és la reducció “no lineal” de les subvencions de tots els departaments.
  
El quart punt, la relentització i reprogramació de les obres en infraestructures que s'estan fent a Catalunya, és a dir, no fer-ne de noves i les que s'estan fent, ampliar el termini de pagaments.
  
El cinquè punt, que ha explicat que estava previst al pressupost, és la venda de patrimoni públic. Això vol dir la venda d'immobles, que les autopistes públiques passin a la gestió privada i que es privatitzin també Aigües Ter Llobregat.
Mas també ha explicat que s'aplicarà les mesures aprovades per l'Estat en Salut, Ensenyament i Universitats. Com a novetat, Mas ha explicat que la Generalitat introduirà una “matrícula modesta” en els cicles formatius de grau superior.
Mas ha tancat el seu parlament anunciant que ha fet un encàrrec a Economia perquè valori la possibilitat d'intentar buscar noves mesures pel que fa a optimitzar taxes, tributs propis i preus públics de cara al pressupost del 2013.
  
Darrera actualització ( Dimarts, 15 de maig del 2012 14:19 )
 
 
ARA.cat, 15 maig 2012

Nova retallada del 2% als funcionaris, menys inversions: el pla d'ajust en 6 punts

R. TUGAS / S. GONZÁLEZ - Barcelona  

Artur Mas recorda que Catalunya complirà amb l'1,5% de dèficit si l'estat espanyol és capaç de complir amb el 5,3% en el seu conjunt. El president dissenya un pla d'acord "a la paraula" de Mariano Rajoy per estalviar 1.500 milions més a través de mesures previstes des del govern espanyol i amb d'altres de pròpies. / Comentaris

 
 
 
EL PERIÓDICO.cat, 15 maig 2012
PLA D'AJUST A CATALUNYA
Mas confia a estalviar 1.500 milions amb un pla d'ajust sense xifres concretes

Mas anuncia retallades en empreses públiques, menys subvencions i una nova taxa per a la FP.-El tercer pla d'ajust inclourà acomiadaments, venda de patrimoni públic i paralització d'inversions

Dimarts, 15 de maig del 2012 - 14:58h. 
FIDEL MASREAL / AGUSTÍ SALA / Barcelona
  
1.500 milions d'euros és l'estalvi que ha estimat el president de la Generalitat, Artur Mas, que pot aconseguir amb la tercera tisorada aprovada pel Govern en any i mig. No obstant, tant ell com el  conseller  d'Economia, Andreu Mas-Colell, no han desglossat l'impacte de les retallades per partides, malgrat que el pla ha de ser beneït dijous pel Govern espanyol, a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. Els ajustos inclouran la reduccció de plantilles d'empreses públiques, la congelació de les subvencions que atorga l'Executiu, la venda de patrimoni públic, la privatització d'alguns organismes de la Generalitat i la creació d'una taxa sobre la primera matrícula de FP de grau superior.
 
 El president Artur Mas i el conseller Andreu Mas-Colell (en primer terme), durant la roda de premsa.
 Mas i Mas-Colell durant la roda de premsa. FOTO A.BERTRAN
Mas ha citat com a exemple el cas de la firma GISA, que ja ha portat a terme un expedient de regulació d'ocupació. "Hi haurà menys recursos per a empreses públiques i menys persones", ha manifestat en una roda de premsa de dues hores de durada. "No hi haurà acomiadaments massius, però sí alguns ajustos a les plantilles d'algunes empreses", ha matisat. Mas, que ha volgut "donar la cara" per explicar, segons ha dit, unes mesures preses per "obligació" en circumstàncies extremes i per "errors dels altres", ha garantit als catalans que aquest pla, encara que provocarà "incomoditats", no traspassa les "línies vermelles" dels drets bàsics i els serveis essencials.
  
A més, el  president  ha explicat que Catalunya aplicarà els ajustos acordats pel Govern central en matèria de sanitat i educació, com la pujada de les matrícules universitàries, malgrat que el Executiu català havia insinuat que recorreria aquestes retallades al Tribunal Constitucional. Sí que s'ha rebel·lat contra la decisió de l'Estat de deixar d'atendre els immigrants sense papers. Ha garantit l'assistència per als estrangers en situació irregular que requereixin una atenció sanitària "greu", encara que ha anunciat que la Generalitat reformarà la llei per evitar casos de turisme sanitari.
"L'austeritat no és càstig, sinó un valor"
Aquestes retallades se sumen als dos anteriors cops de destral de l'Executiu català, que es van centrar a reduir els serveis públics i a crear noves taxes. Mas ha dedicat la majoria de la seva intervenció a justificar que aquest tercer ajust és responsabilitat de tercers, com el tripartit, per l'herència que va deixar a CiU, i, sobretot, el Govern central, tant del PSOE com del PP, pels seus incompliments amb Catalunya. Al final de la seva declaració, Mas ha subratllat que la Generalitat aprova "aquests ajustos en condicions duríssimes pels incompliments del Govern espanyol i les exigències de la Unió Europea".
 
El presidentha cridat els partits catalans a "fer pinya" perquè "ningú ajudarà" Catalunya, ha sostingut que la meitat del pla d'ajust no seria necessari si el Govern central pagués els 759 milions que deu de l'any passat i ha acabat al·ludint al pacte fiscal, per anunciar una cimera de partits sobre el finançament a final de mes.
 
En la seva compareixença juntamnet amb el consellerd'Economia, Andreu Mas-Colell, Artur Mas ha subratllat que "l'austeritat no és un càstig, és un valor". El presidentha iniciat la seva intervenció destacant que Catalunya es troba "en una situació temuda però real de recessió econòmica", i ha afegit que el Govern està rebaixant el dèficit públic "en un moment de centrifugació del dèficit i amb els mercats tancats". En aquest sentit, ha llançat un gest de complicitat als funcionaris: "Estem reduint el dèficit gràcies al sacrifici dels treballadors públics".
 
 
LA VANGUARDIA.com, 15 mayo 2012
Mas recorta "por obligación": ajusta plantillas públicas y crea tasas en educación

Política | 15/05/2012 - 12:43h 

Luis B. García - El Ejecutivo de Mas prevé ahorrar otros 1.500 millones que, sumados a los ajustes anteriores, elevan el montante a más de 5.000 millones en año y medio | El Govern consolida la reducción del 5% de los complementos salariales y asume los ajustes de Rajoy en sanidad, educación y universidades
 


 

El, factor principal de la segunda recesión española desde que empezó la crisis

El Instituto Nacional de Estadística desglosa las causas de la caída del 0,3% del PIB en el primer trimestre

Jueves, 17 de mayo del 2012 - 10:30h.
AGENCIAS / Madrid
 
España ha entrado oficialmente en recesión económica tras registrar en el primer trimestre del año una caída trimestral del PIB del 0,3%, igual que la experimentada en la última parte del 2011, según los datos de Contabilidad Nacional Trimestral publicados este jueves por el Instituto Nacional de Estadística (INE).
 
Con la contracción del primer trimestre, motivada por el estancamiento del consumo y el retroceso de la inversión, se produce lo que se denomina recesión técnica, para la que se requieren al menos dos trimestres consecutivos de crecimiento negativo.
 
Esta es la segunda vez durante la crisis en la que España entra en recesión. Ya lo hizo en el cuarto trimestre del 2008, tras acumular dos trimestres de retroceso, y no salió de ella hasta el primer trimestre del 2010, cuando el PIB trimestral avanzó un 0,2%. Dos años después, la economía española vuelve a estar en recesión.

Administraciones Públicas
El retroceso interanual de la economía española durante el primer trimestre fue consecuencia, sobre todo, de la mayor desaceleración del gasto en consumo de las Administraciones Públicas y de la caída, más pronunciada que en el trimestre precedente, de la inversión.
 
En concreto, el consumo familiar se contrajo un 0,6% en tasa interanual, frente al -1,1% del cuarto trimestre, mientras que el consumo público se redujo un 5,2%, frente al descenso del 3,6% experimentada en el cuarto trimestre del año pasado.
 
En términos interanuales, la economía española se contrajo un 0,4% en el primer trimestre del año tras siete trimestres consecutivos en positivo. El INE ha explicado que el retroceso interanual del PIB entre enero y marzo se ha debido a una aportación más negativa de la demanda nacional, que se ha visto compensada parcialmente por una contribución positiva de la demanda exterior.
 
Según el organismo estadístico, la contribución al crecimiento agregado de la demanda nacional fue tres décimas más negativa en el primer trimestre de este año que en el cuarto trimestre del 2011, situándose en -3,2 puntos, mientras que la demanda externa redujo un punto su aportación al PIB trimestral desde 3,2 a 2,8 puntos.

655.000 empleos menos
El empleo de la economía, medido en términos de puestos de trabajo equivalentes a tiempo completo, descendió a un ritmo del 3,8%, tasa medio punto superior a la del cuarto trimestre, lo que supone una reducción neta de casi 655.000 puestos de trabajo en un año.
 
El organismo estadístico recordó que las economías de la eurozona registraron crecimientos intertrimestrales nulos durante el primer trimestre. Alemania y Austria crecieron un 0,5% y un 0,2%, respectivamente, la economía francesa se estancó y el resto de las principales economías europeas experimentaron caídas en su PIB, con descensos contenidos en el caso de Holanda, Reino Unido y España y de mayor intensidad en el caso italiano (-0,8%).
 

 

 

 

La cosa está muy "chunga"... (Moody's degrada la deuda de Cataluña a bono basura)‏

 

 

Moody's degrada a cuatro autonomías y deja a Catalunya y Murcia en bono basura

Extremadura y Andalucía pierden su notable bajo y se quedan con un aprobado

LA VANGUARDIA.com, 17/05/2012 - 19:28h
Madrid. (EFE).- La agencia Moody's ha degradado hoy la calificación de cuatro comunidades autónomas, Catalunya y Murcia, a las que ha colocado en el nivel de 'bono basura', y Extremadura y Andalucía, que pierden su notable bajo y se quedan con un aprobado.
Tras la revisión de Moody's, la deuda a largo plazo de Catalunya baja un escalón y pasa de Baa3 a Ba1, la de Murcia cae dos escalones, de Baa2 a Ba1, la de Extremadura un escalón, de A3 a Baa1, y la de Andalucía pierde dos niveles, de A3 a Baa2.
La firma de calificación explica que detrás de la rebaja de la nota se encuentra la "pobre" evolución fiscal en 2011 de estas comunidades.
También influye la "escasa probabilidad de que estos gobiernos regionales sean capaces de cumplir con el objetivo de déficit establecido por el gobierno central en 2012", que es del 1,5 %, pese a los recortes que han aplicado en educación y sanidad.
Además, la agencia de calificación ha mantenido la nota asignada a la Comunidad Valenciana y a Castilla-La Mancha, que se mantienen en la categoría de bono basura, por debajo de Catalunya y Murcia.
La Comunidad Valenciana se mantiene en el nivel Ba3, y con perspectiva negativa. Moody's mantiene en esta misma calificación, considerada un claro 'suspenso', a la deuda de la Ciudad de las Artes y las Ciencias (CACSA), al Instituto Valenciano de Finanzas, a la Universidad de Valencia, a la de Alicante y a la de Castellón (Jaume I), a la Universidad Politécnica de Valencia, y a la Feria de Valencia.
Moody's ha decidido mantener esta calificación ante la constancia de que estas dos regiones carecen de grado de inversión y a la luz del apoyo financiero que le está prestando el gobierno central en materia de liquidez a través del Instituto de Crédito Oficial (ICO).
La decisión adoptada sobre las seis comunidades autónomas es consecuencia directa, explica Moody's, de la rebaja de la calificación del Reino de España a A3, un notable bajo, hace unas semanas.
En su informe remitido hoy, la agencia reconoce el esfuerzo del Gobierno por refinanciar o cerrar la deuda que las comunidades autónomas tienen con sus proveedores.
No obstante, apunta que sólo servirá para agravar el peso de su deuda. Según apunta, la deuda de Extremadura consumirá al menos el 64 % de sus ingresos netos directos e indirectos, el 88 % de Andalucía, el 143 % de Murcia, y el 225 % de Catalunya, en 2012, por encima de un año antes.
Algo parecido ocurre con la Comunidad Valenciana y con Castilla La Mancha. La primera elevará su deuda al 234 % de sus ingresos, y la segunda al 167 %, frente al 204 y 123 % de un año antes.
La dos regiones están sometidas además a un estricto control de gasto por parte del Estado, que debe autorizar cualquier operación financiera y vigilar la posición de liquidez de estos dos gobiernos autónomos.
Moody's advierte de que cualquier deterioro de la situación económica en España, o de la situación fiscal de las comunidades autónomas, supondría una presión adicional sobre las calificaciones de estas regiones.
 
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :